Powstała: zupa kalafiorowa z wkładką. Zapraszam!
Składniki (porcja dla 4 osób):
- udko z kurczaka (bez skóry)
- kalafior
- włoszczyzna - na rosół (marchew, pietruszka, seler, por)
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, świeży koperek i natka pietruszki
- śmietanka do zup i sosów 12% - 50 ml
W zimnej wodzie nastawiamy udko z kurczaka, ale wcześniej obrywamy z niego skórę. Dokładamy kilka ziarenek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. W tzw. międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę, myjemy, obieramy i kroimy jak chcemy, dokładamy do udka. Gotujemy około 20-30 minut.
W tym czasie spokojnie myjemy i przygotowujemy kalafiora. Po około 20-30 minutach wyjmujemy udko i dodajemy kalafiora. Udko skubiemy z mięsa, które ponownie wkładamy do zupy. Gotujemy jeszcze jakieś 20 minut, aż kalafior będzie miękki, przyprawiamy i mieszamy. Pod koniec gotowania zabielamy zupę śmietanką i wyłączamy gaz. Podajemy.
Do zupy kalafiorowej można dodać ziemniaki lub kaszę jęczmienną. Będzie wtedy bardziej pożywna. Jak kto lubi.
Ze względu na dietę, można pominąć śmietankę, jednak tym razem pomyślałam, że taka ilość nie zaszkodzi (odjęłam kalorie z innych potraw), a wzbogaci smak i przypomni dawne czasy. :)
Smacznego!
Pychotka z marchewką, koperkiem i śmietaną! mniammm
OdpowiedzUsuńDzięki za wizytę :)
UsuńDomowa kalafiorowa to najlepsza kalafiorowa! A wkładka musi być, amen:)!
OdpowiedzUsuńco racja to racja!
Usuń