Tym razem właśnie takie ciasteczka przygotowałam.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła/margaryny
- kilka łyżek mleka (powiedzmy, że 8)
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku (najlepiej z grubym dnem) roztapiamy masło, do niego dodajemy cukier, ciągle mieszamy. Następnie dodajemy kakao (znowu mieszamy) i mleko (mieszamy), jak już wszystkie składniki będą gładką, błyszczącą maso-polewą zdejmujemy z ognia i dodajemy płatki, najlepiej porcjami i znowu mieszamy :)
ciastka jeszcze w garnku :) |
Po tym jak wszystko będzie dokładnie wymieszane, formujemy kulki, wykładamy je na talerz przykryty folią spożywczą i przenosimy do lodówki. Tym razem użyłam foremek, które wyłożyłam folią, a do środka włożyłam masę.
ciasteczka w foremkach |
Następnie nasze ciastka powinny trafić na kilka godzin do lodówki, jak ktoś nie może wytrzymać (jak ja) można włożyć je do zamrażalnika, ale pamiętajcie by po jakimś czasie jednak przenieść je do lodówki.
Gotowe CZEKOLADOWO-OWSIANE CIASTKA prezentują się tak:
gotowe ciastko owsiano-czekoladowe |
Muszę przyznać, że taka porcja nawet jak dla mnie była za duża do zjedzenia na raz... Ale na dwa było już idealnie ;)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz