sobota, 1 grudnia 2012

nadziewana papryka

Nadziewana papryka po raz pierwszy :)
Danie ściągnięte od Mamy i Teściowej, jedna i druga jednak robiła wersję nieco inną, a ja przerobiłam tak, bym zadowolona była ja i mój B. :)

Podstawowe składniki:
-> ładne, umiejące stać :) papryki
-> dobrej jakości mięso mielone, ja oczywiście wybrałam wołowe
-> pieczarki
-> ser żółty
-> cebula
-> czosnek
-> przyprawy wedle uznania

Najpierw bierzemy się za papryki - wycinamy "wieczko" i oczyszczamy środek. Odkładamy. Zabieramy się za nadzienie: na patelni ląduje cebulka i czosnek, pieczarki, chwilę dusimy i ląduje nasze mielone.. Smażymy, dusimy, przyprawiamy jak lubimy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę wody, układamy nadziane farszem papryki i wkładamy do piekarnika ~180 stopni, jakieś 30-40 minut. Jakieś 5 minut przed końcem, zdejmujemy "wieczka" i układamy żółty ser, zapiekamy już bez wieczek.


nadziewana pieczona papryka


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz