środa, 4 listopada 2015

faszerowany bakłażan - pyszne, zdrowe danie bez mięsa

Witajcie!

Dziś bakłażan. Faszerowany ryżem i warzywami. Bez mięsa.  
Pyszne danie na obiad bądź kolację. Można zrobić dzień wcześniej, a później albo upiec, albo odgrzać w piekarniku.

Nadaje się do pracy - nawet do odgrzania w mikrofali. Ser nie jest już tak chrupiący jak zaraz po upieczeniu, ale da się zjeść.

Lubię takie jedzenie :) Wygląda i smakuje obłędnie. I da się bez mięsa.
Zapraszam na syty posiłek dla dwóch osób, poniżej składniki i sposób przygotowania.

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • ryż basmati - 1 woreczek
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • żółty ser - 1/2 szklanki startego
  • sól, pieprz, świeża pietruszka (natka)
  • oliwa

Przygotowanie:

Ryż gotujemy al dente.
W trakcie gotowania się ryżu przygotowujemy resztę składników.
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy chwilę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Bakłażana wydrążamy łyżką. Ja jego środek dodałam do innej potrawy, ale można pokroić i dodać do farszu.
Łączmy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy, dodajemy też posiekaną pietruszkę. Nadziewamy bakłażana.
Posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20-30 minut.




Takim bakłażanem nie powstydzicie się podając na proszony obiad czy kolację. Zwłaszcza gdy towarzystwo nie przepada za mięsem ;)








Bardzo lubię faszerowane warzywa. Paprykę, cukinię i bakłażana robię najczęściej. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, składniki można dowolnie zmieniać. Często ich skład zależy (w moim przypadku) od zawartości lodówki i szafek.

Jak Wasze faszerowane warzywa? Lubicie? Robicie? Chętnie pooglądam u Was :)

Smacznego!


17 komentarzy:

  1. chodziłam dziś w sklepie wokół bakłażanów i się zastanawiałam, co by z nich pysznego ugotować... już wiem! dziękuję za inspirację;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mnie nakręciłaś tym bakłażanem, uwielbiam takie dania. Wygląda obłędnie - mniam :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie faszerowałam nigdy, fajny pomysł. Zawsze mam stracha, że bakłażan będzie gorzki albo zbyt miękki, jak dla mnie to dość ciężkie warzywo do gotowania, także pełen szacun ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. e tam wcale nie jest trudny, spróbuj - na pewno się uda, piecze się go nieco szybciej niż cukinię, cukinia jest twardsza

      Usuń
  4. Super przepis, chętnie przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię, pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faszerowane warzywa. Pyszna propozycja na farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy takie zapiekanki warzywne ale niestety bakłażan nie wchodzi w grę xD Cukinia już bardziej do nas przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię faszerowane warzywa. Przede wszystkim robię faszerowaną ryżem paprykę, ale uwielbiam też faszerowane pieczarki. Bardzo dobre są na przystawkę. Z dodatkiem czosnku mają bardzo specyficzny smak. A faszeruje je samymi "nóżkami". Nigdy nie faszerowałam bakłażana. Penie czas spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bardzo lubię faszerowane warzywa i podobnie jak Ty faszeruje papryki, cukinie i bakłażany. Twoje bakłażany wyglądają pysznie, wnętrze też mi się bardzo podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie :-) bardzo lubię faszerowane warzywka :-) piękny talerzyk :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie faszerowane bakłażany

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy niczego nie faszerowałam, choć ten pomysł bardzo mi się podoba i muszę go kiedyś wykorzystać! :) Tym bardziej, że takie danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a później wręcz robi się samo, co dla mnie zawsze stanowiło rozwiązanie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. słyszałam, że te warzywa najlepsze właśnie są faszerowane..
    dlaczego ja tyle zwlekam?! wyglądają bosko.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, kocham faszerowane bakłażany <3

    OdpowiedzUsuń