W tym przedświątecznym zabieganiu nie mam czasu na bloga... Oj wiem, kolejna wymówka.. Podczytuję blogi innych, nie tylko jedzeniowe i jestem pełna podziwu terminowości ludzi tam piszących.. A ja.. no cóż.. jestem tu od czasu do czasu...
Obecnie jestem w trakcie przygotowywania śledzi (właśnie stygnie roztwór) o których pisałam w zeszłym roku TUTAJ , no i w związku z tym, że czekam na ostygnięcie roztworu znalazłam czas, żeby pokazać Wam przepis na "rosołową zapiekankę". Rosołową? Tak - bo skład prawie jak do rosołu :)
A póki co pokażę Wam moją zapiekankę w cieście francuskim
zapiekanka w cieście francuskim |
Potrzebujecie:
- 2 ciasta francuskie
- 2 filety z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 1-2 cebule
- 2-3 marchewki
- 1 por
- około 20-25 dkg sera żółtego
- Filety kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię (z odrobiną oleju), następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Chwilę dusimy i dodajemy pokrojonego w talarki pora i marchew. Co chwilę mieszamy.
- W naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wykładamy ciasto francuskie (z tym papierem na którym jest ułożone).
- Ścieramy na grubych oczkach ser żółty i mieszamy z farszem (należy pamiętać o odlaniu wody!).
- Farsz wykładamy na ułożone ciasto francuskie, przykrywamy drugim ciastem, robimy kilka dziurek widelcem, możemy posmarować wodą, bądź żółtkiem.
- Wkładamy formę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut.
zapiekanka |
ciasto francuskie z farszem |
SMACZNEGO! :)
Fantastyczna zapiekanka. :) Pomysl z ciastem francuskim na wierzchu... Mmmm. :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń