Przez przypadek, bo planowo miał to być krem z pieczonej papryki i pomidorów, który już kiedyś robiłam i nawet zaprezentowałam tutaj: kremowa zupa ale miałam mały wypadek i wyszła zupa pomidorowa.
Przygotowanie bardzo proste. Najpierw dusimy na dobrej jakości oliwie poszatkowaną cebulę (2 średnie) i czosnek (3 ząbki), następnie dodajemy pomidory - tym razem z puszki (użyłam 3) i znowu dusimy.
Następnie dodajemy około 400-500 ml wody, chwilę gotujemy, miksujemy i jeszcze raz podgrzewamy w celu odparowania wody i przyprawienia.
Dla mnie niezbędna była sól, oregano i czarny pieprz.
kremowa zupa pomidorowa |
Dodatkiem były własnoręcznie przygotowane grzanki, zrobione z wczorajszej :) bułki pokrojonej w drobną kostkę. Na suchą patelnię należy wylać 2 łyżki oliwy, obtoczyć w niej bułkę, posypać oregano i chwilę podgrzewać. Wyszły chrupiące i aromatyczne :)
grzanki |
SMACZNEGO! :)
ale super łatwa zupa! to coś dla mnie! muszę ją zrobić :D
OdpowiedzUsuńJa robię tylko łatwe dania :-) i szybkie :-)
Usuń