wtorek, 11 września 2012

blue cheese

Jedno z moich ulubionych dań to naleśniki z kurczakiem i serem pleśniowym.
Chyba z tego względu, że bardzo lubię ser pleśniowy, zaczęłam wymyślać różne dania...


Podstawowe składniki na danie dla dwóch głodnych, dorosłych osób:
-> pierś kurczaka (2 pojedyncze filety)
-> ser pleśniowy (2 sery pleśniowe, mogą być typu lazur)
-> 3 łyżki mleka
-> olej/ oliwa
-> pieprz (najlepiej biały: jest delikatniejszy i lepiej pasuje do drobiu)
-> sól (minimalnie)

Po mojemu wygląda to tak:
robimy naleśniki, w tzw. międzyczasie kroimy piersi kurczaka (w drobną kostkę), przyprawiamy, smażymy na kropli oleju; w osobnym garnku/ patelni roztapiamy ser, dolewamy 2-3 łyżki mleka. Gdy usmażymy kurczaka, dodajemy go do sera, mieszamy - masę wykładamy na naleśniki, składamy a'la krokiet.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na jakieś 15 minut (200 stopni, termoobieg) i cieszymy się nowym smakiem :)


naleśniki po złożeniu przed zapiekaniem

Zamiast składania naleśników, możemy ugotować makaron i zjeść pyszną pastę.. Kombinacji jest zapewne więcej, polecam i życzę smacznego!



gotowe danie - naleśnik z kurczakiem i serem pleśniowym

1 komentarz:

  1. faaaaajne :) zjadłabym, tylko tych naleśników mi się nie chce robić ;)

    OdpowiedzUsuń