środa, 24 kwietnia 2013

chlebek otrębowy

Poniżej przedstawiam Wam sprawdzony przepis na chlebek z otrębów. Swego czasu miałam fazę i piekłam go dwa razy w tygodniu. Ostatnio mi się przypomniało i upiekłam znowu. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, czyli taki jak lubię :)

Poniżej taki wyglądający jak ciasto:
chlebek otrębowy
 Składniki:
  • otręby owsiane - 12 łyżek
  • otręby pszenne - 6 łyżek
  • 3 jajka
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 1-2 łyżki ciepłej wody
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy ze sobą dobrze wymieszać i odstawić na około 10 minut.
Następnie wymieszać je jeszcze raz i przełożyć do formy (ta porcja jest na małą keksówkę).
Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut.

Ja do smaku dodaję oregano i suszone pomidory, drobno pokrojone. Kombinowałam też z kminkiem i ziarnami słonecznika.

Polecam!


2 komentarze: