Już wcześniej zapowiadany TUTAJ, kolejny rybny obiad prezentował się tak:
Składniki:
- filet dorsza
- ryż pełnoziarnisty
- kilka rzodkiewek, szczypiorek, 2 łyżki jogurty naturalnego
- sól, pieprz, pietruszka, majeranek, sos sojowy
- łyżeczka płatków owsianych
- łyżeczka sezamu
- ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
- dorsza myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy i polewamy sosem sojowym (nie trzeba już używać soli)
- wkładamy do piekarnika na dosłownie 20-30 minut, temperatura 180 stopni
- rzodkiewki kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, solimy i pieprzymy i dodajemy jogurt naturalny, mieszamy
- w tzw. międzyczasie prażymy sezam i płatki owsiane na suchej patelni
- wszystkie gotowe składniki układamy na talerzu, rybę posypujemy sezamem i płatkami owsianymi i zaczynamy jeść :)
Smacznego!